Mihaela Bilic:’’ Ou BIO sau ou cu Omega 3? ‘’

Data postării:

Ou BIO sau ou cu Omega 3?

Care merită cheltuiala?

Toată lumea vrea să mănânce mai bine, să cheltuiască banii pe alimente de calitate. Când vine vorba despre ouă, chiar avem o gamă largă din care putem alege.

Diferența vine în primul rând de la modul în care a fost crescută găina: în “baterie” sau la sol. De știut că în această situație calitatea oului este aceeași. Indiferent de nivelul de stres și condițiile de viață în care trăiește animalul, din fericire găina nu știe să facă decât ouă bune. Analizele nutriționale nu au arătat diferențe calitative și cantitative pentru proteine, vitamine și minerale, conținutul oului este la fel de valoros indiferent dacă are cifra 0, 1, 2 sau 3 la codul imprimat pe coajă.

Ce înseamnă fiecare cifră? 0️ înseamnă găini crescute în sistem ecologic, 1️ înseamnă găini crescute în aer liber, oul cu cifra 2️ vine de la găini crescute în hale unde se pot deplasa, iar 3️ înseamnă găini crescute în baterie. Condițiile și metoda de creștere a găinilor are un impact asupra prețului, în acest caz oul mai scump înseamnă viață mai bună pentru găină.

Mai există o clasificare a oului în funcție de mărime și aici avem dimensiuni impuse de greutate: ou XL cu mai mult de 72 g, ou L cu greutate  între 63- 72 g, ou M de 53-62 g și ou S cu mai puțin de 53 g. Diferențele de gramaj vin la pachet cu o diferență de preț și sunt importante mai ales pentru rețetele culinare….nu e totuna să pui într-o prăjitură 6 ouă extra-mari sau 6 ouă mici, rezultatul va fi diferit. Dimensiunea oului ține mai degrabă de rasa găinii, calitatea nutrițională este identică, doar numărul de calorii și implicit aportul de proteine crește puțin.

Mai nou există pe piață și ouă funcționale, cu aport de acizi grași esențiali omega 3. Aceste ouă merită lăudate: găina este intermediarul prefect care prelucrează omega 3 din surse vegetale și îl transformă în omega 3 eficient pentru noi, oamenii. Alimentația găini se reflectă direct în calitatea oului, nu întâmplător găinile hrănite cu porumb au gălbenușul mai galben, iar găinile hrănite semințe de in conțin mai mult omega 3. Haideți să lăsăm găinile să mănânce semințe de in, au enzimele digestive necesare să extragă nutrienți benefici, o fac mai bine decât noi.

Dacă ar fi să alegem pe ce anume să cheltuim mai mulți bani, între oul BIO și oul cu omega 3, eu îl aleg pe ultimul. Pentru că știu că în prezent mare parte a hranei BIO este produsă la scară industrială în China iar materia primă rămâne tot soia. În schimb pentru oul cu omega 3 este obligatoriu să hrănești găina cu semințe. Iar analiza nutrițională a oului cu omega 3 confirmă conținutul lui bogat în acizi grași esențiali.

Nu știu dacă oul BIO are gust mai bun decât alte ouă, dar vă confirm că oul cu omega 3 are beneficii reale pentru sănătate față de varianta clasică. În concluzie dacă vreți să mâncați mai sănătos și nu aveți în meniu pește și fructe de mare de minim 2 ori/săptămână, completați cu un ou cu omega 3!’’, explică Mihaela Bilic pe pagina sa de facebook.

Articolul precedentIranul a atacat Israelul
Articolul următorCu ce înlocuim carnea?

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

11 grădiniţe deschide la vară în Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 a anunțat ca vor rămâne deschise...

Cimbrul, util în tratarea afecțiunilor respiratorii

Cimbrul este mai mult decât o simplă plantă aromatică...

De-a râsu’-plânsu’… Bătaie în Parlamentul României

Halal lideri, halal politicieni, halal parlamentari! Au ajuns să...

Idei de mic dejun bogat în proteine

Un mic dejun bogat în proteine este esențial pentru...