Inspectorii sanitar-veterinari au făcut mai multe teste asupra alimentelor din comerț, iar concluziile sunt clare și poate că nu ne mai surprind… Lactatele sunt îndoite cu apă, au mai puțină grăsime decât scrie pe etichetă, iar brânzeturile au calitate îndoielnică.
Inspectorii au analizat mai bine de 400 de probe de lapte și derivate din lapte, în laborator. În cele mai multe dintre cazuri, au descoperit că produsele aveau un procent mult mai mic de grăsime decât ce era trecut pe etichetă. Și chiar un conținut de sare mai mare. Au fost și situații în care unele alimente, în loc să fie fabricate din lapte de capră, de exemplu, aveau în compoziție lapte de vacă.
Aceste rezultate pot fi observate doar de către specialiști, în laborator.
„O telemea nu trebuie să se dezmembreze, nu trebuie să curgă. Laptele trebuie să aibă totuși o anumită culoare, o anumită consistență, un anumit miros. Este însă foarte greu să ne dăm seama de un produs ambalat. Produsul ambalat este de obicei posibil de testat doar în laboratoare. Un consumator neavizat este aproape imposibil să distingă produsul fals la raft.”, a spus Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru Știrile Protv
Inspectorii ANSVSA au înschis mai multe magazine și depozite din București și Ilfov. Probleme au fost depistate și în Dolj, Cluj și Ialomița, unde au fost descoperite condiții insalubre în care se procesau și vindeau lactate. În total, peste 17.000 de kilograme de lactate au fost confiscate.
Sursa: Știrile Protv