‘’ Dacă ne luăm după cartea de nutriție, alcoolul îngrașă. Are 7 cal/g, acolo unde carbohidrații și proteinele au 4cal, iar grăsimile 9cal. Alcoolul se metabolizează exclusiv în ficat și deschide calea spre sinteza de grăsime de rezervă.
Dacă ne luăm după efectul asupra sistemului nervos, alcoolul înlătură inhibițiile și dă o stare de relaxare. Consumat cu moderație (nu mai mult de 2 pahare/zi) are efect anxiolitic și antidepresiv, neutralizează energia negativă, supărarea și frustrarea. Atenție, în doze mai mari alcoolul are efect inhibitor și accentuează tristețea.
Care este cea mai “bună” formă de alcool? Vin roșu dacă vrem efect antioxidant. Șampanie sau Prosecco dacă vrem bule cu efect euforizant. Sau varianta de vară, vin roze cu multă gheață, în care alcoolul e diluat.
Țineți cont că un pahar de vin are doar 80 cal. Dacă vrem să obținem aceeași stare de bine din mâncare, cu siguranță aportul caloric va fi de 3-4 ori mai mare. Așa că liber la relaxare, seara, pe răcoare!’’, explică Mihaela Bilic, medic nutriționist pe pagina sa de facebook.