Consiliul UE recomandă României, într-un document oficial, să: „se asigure că avansul net al cheltuielilor nu depășește maximele stabilite în anexa I la prezenta recomandare și să implementeze setul de reforme și investiții care stau la baza extinderii perioadei de ajustare fiscală la 7 ani, așa cum sunt stabilite în anexa II la prezenta recomandare, până la termenele indicate”. Termenul de implementare a tuturor măsurilor care vor reduce deficitul bugetar este 1 aprilie.
În urma negocierilor de la Bruxelles, țara noastră a primit acordul de a coborî deficitul bugetar sub 3% din PIB pe parcursul a șapte ani, dar și-a asumat o serie de angajamente în ceea ce privește investițiile și reformele. Printre acestea se numără reforma fiscală, care în 2025 ar trebui să aibă un impact la buget de 1,3% din PIB, adică 25 miliarde lei.
Comisia Europeană a transmis că reforma fiscală face parte din angajamentele României în cadrul Planului Fiscal pe Termen Mediu, iar țara trebuie să trimită până la 30 aprilie un raport cu progresele în îndeplinirea angajamentelor de reformă și investiții.