Uleiul de măsline și parmezanul, cel mai des falsificate

Data postării:

‘’ Prin definiție cuvântul “falsificat” înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a înșela. În această situație cel păcălit este afectat financiar, dă bani mulți pe ceva fără valoare. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: pe deoparte cheltuiești mult pe mâncare de calitate inferioară, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea”, scrie Dr. Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de facebook.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, dar și vinul și produsele alcoolice, brânzeturile și mezelurile.

”De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată. Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este “învechită” câteva săptămâni în loc de 2-3 ani.

O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum “origine geografică protejată” sau “produs cu origine controlată” garantează calitatea și impun un preț pe măsură.

Atenție, falsificarea nu o fac producătorii serioși și responsabili, ci cei care vor să obțină un profit financiar păcălind consumatorii.

Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății. Însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța. Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili.’’, explică Dr. Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de facebook.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Mihaela Bilic: ‘’Chiar dacă scrie “zero” zahăr, conțin multe calorii!!’’

‘’Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie...

De ce să alegem vișine?!

Vișinele sunt fructe mici, dar pline de beneficii pentru...

Cum să prepari ceaiuri reci și răcoritoare pentru zilele toride de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a savura băuturi reci...

Joe Biden nu mai candidează pentru SUA

Cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru noul...