Ucraina și Moldova au statut de țări candidate la UE

Data postării:

Moment istoric pentru Ucraina și Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. Cele două țări au primit, oficial, statutul de țări candidate la UE, adică un pas în plus pentru aderare. De asemenea, dacă și următorii pași vor avea succes, granițele Uniunii Europene se vor extinde.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment”, a spus preşedintele Volodimir Zelensky către participanţii la Summit-ul UE, după ce au acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare.

”Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru”, a spus preşedintele ucrainean.

El a precizat că ”această decizie nu este doar pentru Ucraina”.

”Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Președintele României susține intrarea Ucrainei în UE:

„Cred că Ucraina, Moldova și Georgia au primit un nou implus și sunt convins că toți se vor pune pe treabă, pentru a pune în practică reformele și proiectele care sunt încă necesare pentru a face următorul pas. Le felicit. Îmi doresc ca acest drum să fie rapid, bun, încununat de succes”, a spus președintele Klaus Johannis în declarațiile de presă susținute la încheierea reuniunii liderilor UE.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Nicolae Ciucă, viitorul președinte al României?

Prezent la Washington, Nicolae Ciucă a găsit oportun să...

Acord de securitate între Ucraina și România

România și Ucraina vor continua cooperarea pentru a consolida...

Negocieri pentru Ucraina, cerute de Iohannis la Summit-ul NATO

NATO împlinește 75 de ani, iar aniversarea este marcată...

24 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidențiale

PSD și PNL au stabilit datele alegerilor prezidențiale și...