Treceți de la ROBOR la IRCC

Data postării:

În contextul exploziei prețurilor la alimente și energie, specialiștii recomandă regândirea modalității de calcul a ratelor. Potrivit economedia.ro, românii care au credite pot face economii lunare importante la plata ratelor prin trecerea de la indicele ROBOR, folosit la creditele mai vechi de 2 mai 2019, la noul indice IRCC. Conform Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), în peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni).

Românii care au luat credite în lei din mai 2019 și până astăzi cu dobânzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, însă foarte mulți dintre cei care au încheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt în continuare afectați de nivelurile superioare ale ROBOR față de IRCC.

AURSF îi informează pe toți cei care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că au dreptul legal de a solicită trecerea de la ROBOR la IRCC.

Dacă ROBOR 3M a depășit 4,7%, iar ROBOR 6M a depășit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la finalul lunii iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condițiile în care, în acest an, în contextul creșterii dobânzii de politică monetară pentru a contracara inflația, ROBOR va continua să crească, depășind 5% și poate chiar 6%, potrivit calculelor AURSF preluate de economedia.ro.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Negresă de post, simplă și rapidă

În căutarea unui desert delicios și ușor de preparat,...

Ordin de mobilizare pentru soldații rezerviști români

Momentan, este doar un exercițiu, pus în aplicare de...

Drepturi egale pentru toți pacienții în sistemul de sănătate românesc?!

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria...