În ultimii ani, stresul a devenit principalul „dușman” al omenirii! Cu toții încercăm zilnic să combatem acest factor care ne distruge sănătatea și ne face existența mai grea.
Există o variantă de terapie inedită: terapia cu sunete.
Pentru a putea practica acest tip de relaxare, este nevoie ca persoana să fie așezată într-o poziție confortabilă, eventual într-o zonă mai întunecată. După câteva minute de concentrare ghidată pe respirație și ascultare activă, experiența este formată din sunete diferite și frecvențe introduse succesiv, sunete create de o varietate de instrumente care emit armonizări, inclusiv diapazon, gonguri, cutii, boluri tibetane și de cristal, clopoței și voce. Se evită utilizarea instrumentelor clasice, cum ar fi pianul sau chitara, deoarece aceste sunete pot fi mai ușor asociate cu anumite experiențe și pot influența efectul meditației.
Odihna profundă și relaxarea sunt scopul acestui tip de meditație terapeutică. Sunetul vibrațiilor armonice create de boluri, gonguri și alte instrumente care emit armonizări sunt menite să stimuleze undele cerebrale alfa și theta, care sunt asociate cu stări profunde meditative, de liniște, extrem de favorabile vindecării.
Terapiile cu sunet pot fi de mare ajutor în reducerea stresului și anxietății, care afectează somnul, digestia și chiar memoria.
Undele sonore pot, de asemenea, să încetinească ritmul cardiac și respirator, creând un efect terapeutic asupra minții și corpului. Când undele cerebrale și corpul sunt sincronizate, echilibrul poate fi restaurat și corpul eliberat de stres.
Despre terapia cu sunete a vorbit consilierul de dezvoltare personală Ioana Marinescu, iar informația a fost redată de Libertatea.ro.