Tensiuni între România și Ucraina

Data postării:

Lucrările de dragare făcute de ucraineni pe canalul Bâstroe crează tensiuni între autoritățile române și cele din Ucraina. Oficialii de la București spun că ucrainenii nu scot doar aluviuni, ci adâncesc canalul, punând în pericol Delta Dunării. Construit pe teritoriul Ucrainei, în Delta Dunării, Bâstroe face legătura între Dunăre și Marea Neagră.

Pentru a doua oară în această săptămână, România a cerut Ucrainei să oprească lucrările. Guvernul a decis să trimită experți în Delta Dunării, iar Ministerul Transporturilor a informat autoritățile europene.

Nicolae Ciucă, premierul României: „A fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere și astăzi la Ministerul de Externe va fi prezent , ambasadorul ucrainei, prin care se va solicita ca în perioada următoare, autoritățile să primească aprobare. Întreținerea este pentru 3,5 metri, ce depășeste această adâncime înseamnă adâncimea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât și celalalte vor acționa ca atare”.

Cu toate acestea, Ambasada Ucrainei susține că lucrările de dragare pe șenalul maritim navigabil sunt executate anual și vizează exclusiv întreținerea.

Referitor la acest subiect, a reacționat și Ionel Petre, fost vicepreședinte al vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, trăgând un semnal de alarmă la nivelul autorităților competente:
„Delta Dunării, în pericol iminent!
Atâta timp cât in România au fost blocate proiecte majore de infrastructură doar pe motivul că ar fi afectate anumite specii de floră sau faună(si stiu bine ce spun), atunci când vine vorba despre distrugerea Deltei Dunării, nimeni nu are nimic de spus!
Toți factorii de decizie, toate marile ONG-uri care se luptă pentru mediu tac mâlc!
Atitudinea slugarnică a celor din conducerea Guvernului, a Parlamentului, plecarea capului în fața părții ucrainene nu va rezolva problema Canalului Bâstroe și mă face să mă întreb dacă România mai are președinte, dacă mai are ministru de externe sau dacă mai are ministru la ape și păduri.
Unde sunteți lașilor?!
Atât de tare va este frica pentru fotoliul vostru?!
Sacrificați România și pământul sfânt pentru o funcție efemeră?!”

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Călătorii gratuite în Europa

"DiscoverEU", programul Comisiei Europene prin care tinerii sunt susținuți...

Beneficiile extraordinare ale lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă, un produs natural fascinant, este cunoscut...

Ploaia va fi „atrasă” pe terenurile din România

Seceta le pune mari probleme agricultorilor de câțiva ani...

Noi acuzații, după mineriada din 1990

Gelu-Voican Voiculescu și Petre Roman sunt cele două nume...