Te-ai gândit că și plămânii îmbătrânesc?!

Data postării:

‘’Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator. Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.

Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficienta respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen. (…)

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară? Pe lângă renunțarea la fumat, avem 2 soluții: activitatea fizică și consumul de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii. La capitolul alimentație trebuie să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele 5 porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează.

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, 2 clase de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară. Găsim betacaroten în toate legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu, de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel. Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare.

Cat despre vitamina C, cu cat mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură’’, explică Mihaela Bilic, medic nutriționist pe pagina sa de facebook.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor caută personal

Primăria Capitalei a anunțat scoaterea la concurs de către...

Mihaela Bilic: ‘’E mai sănătos să fii vegetarian?’’

‘’În trecut a fi vegetarian era un obicei privit...

Beneficiile consumului de pește

Consumul de pește are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind...

Ce fructe să consumăm vara

Pe măsură ce temperaturile cresc și vara își face...