Start la fructe de sezon

Data postării:

‘’Acum este momentul să mâncam fructe. Pana spre toamnă avem în fiecare lună cateva tipuri de fructe coapte natural, pe melagurile noastre. Iarna suntem păcăliți de aparența dulce a bananelor coapte pe vapor și a citricelor aproape mucegăite, variantele sănătoase fiind  foarte puține.

Există și persoane care acum vor sa dea lovitura și să intre în forma vieții lor, caz în care fructele ar trebui ținute la minim. Excepție, evident, frugivorii, care vor continua să mănânce aproape doar fructe, regretând mai târziu, precum Haplea Fructaliu. Pentru ceilalți, fructele trebuie să fie principala sursă de calorii, alaturi de legume, cel putin în perioada de vară. Totuși, fructele sunt departe de pozele și desenele din reclame.

Fructele naturale sunt greu de găsit

 În piețe suntem agresati cu fructele de import, ultra-chimizate și culese crude. În magazinele mari situatia este și mai delicată, pentru că e greu de ales. Deci, pentru a găsi fructe locale, de sezon, coapte natural, cât de cât curate, va trebui să investesti timp, energie, bani.

Fructele sunt coapte inegal

Aceasta diversitate se refera și la alte calități ale fructelor (gust, aspect, mărime, soi), pentru simplul motiv că, în natură, nu există două fructe identice, asa cum există în serele iluminate artificial, unde speciile modificate genetic se hranesc doar din soluții speciale. Sortarea pe categorii le va face să arate ca și cum ar fi clonate. Dar unele chiar sunt (altoiul este o clonă).

Coacerea naturală aduce un avantaj important: antioxidanții. Fructele de pădure (chiar coapte în pădure) vor fi mult mai bogate în antioxidanți decât cele crescute în condiții controlate.

Fructele sunt proaspete doar cateva ore sau zile

Un produs natural, proaspăt, este foarte perisabil. Unele “țin” doar câteva ore, deci trebuie depozitate în spații frigorifice imediat după recoltare. Acasă putem congelea porționat. Este absolut normal să arunci o parte din fructele cumparate, mai ales dacă le lași pentru a doua zi.

Fructele au viermi Este foarte greu să ai fructe naturale fără viermi. Dacă putem cumpăra de la “munte” sau “bio” este mai bine, pesticidele fiind mai puține și, teoretic, mai puțin dăunătoare sănătății și mediului.

Fructele îngrașă? În cantități îndestulatoare, mâncate pe lângă o dietă “normală”, fructele îngrașă. Este normal, în sezonul cald depunerea de grăsime pentru iarnă era esențială până acum câteva sute de ani. Fructoza dă o senzație de sațietate foarte redusă. Deci, când faci “cure de fructe” reduci la minim celelalte surse de energie, în special grăsimile denaturate și sursele concentrate de amidon/glucoză. Un kilogram de fructe poate echivala (energetic) și cu două ore de efort intens. Aviz amatorilor de pepene. Deși fructele din țara noastră sunt relativ sărace în nutrienți, eu consider că merită sa ne facem “plinul” de antioxidanți, cât avem ocazia. Apare un paradox: fructele mai crude au mai puține zaharuri, dar și mai puțini antioxidanți. Deci fiecare alege în consecință. Putem consulta bazele de date și aflăm, pentru fiecare fruct, un conținut nutrițional mediu. Vestea tristă este că, în afară de vitamina C, nu prea avem mari “vitamine și minerale” prin fructe.

Fructele se mănâncă separat

Atât pentru controlul aportului de nutrienți, cât și pentru o diegestie optimă, este bine să mâncăm fructele separat de alte alimente. Putem combina însă fructele între ele (suc, salată de fructe), ba chiar putem asocia și legume fibroase dacă vrem puțină diversitate (suc de țelină, sfeclă și măr). Cele crude pastrează cel mai bine vitaminele și enzimele, iar coaja (netratată) este și ea foarte utilă. Pentru cei care vor doar să se mențină sau chiar să crească în greutate sucurile de fructe sunt o alternativă gustoasă și hrănitoare. La fel și pentru sportivi. În raport cu antrenamentul, fructele “merg” cel mai bine cu 1-2 ore înainte de efort. Într-o dietă sănătoasă, pentru menținere de vară, fructele pot sta alaturi de carne slabă, iaurt și brânzeturi slabe, legume, ouă. Mai puțin nuci, semințe, carne grasă, organe, uleiuri. Este destul timp pentru ele în celelalte anotimpuri.’’, explică nutriționistul Cristian Mărgărit într-o postare pe pagina sa.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Președintele Klaus Iohannis, președinte de lux?!

În cei 10 ani de mandat, Klaus Iohannis a...

Lira turcească s-a prăbușit după scandalul din Istanbul

Mare atenție dacă aveți planificată o vacanță la Istanbul...

Fără droguri în școli, un nou program propus de Ministerul Educației

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că va încuraja...

Incendiu la Spitalul Obregia

39 de pacienți au fost evacuați după ce, într-o...