A început noul an școlar, cu emoții, întrebări și modificări în ceea ce privește regulamentul care trebuie respectat atât de elevi, cât și de profesori și de părinți. Elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare. A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe.
”Din punct de vedere administrativ, anul şcolar 2024 – 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”, arată Ministerul Educaţiei.
Anul şcolar 2024 – 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe, între care şi aşa-numita vancanţă de schi, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte.
Programul naţional ”Şcoala altfel” şi Programul ”Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite. Vacanţa de vară va începe de sâmbătă, 21 iunie 2025.
Prezent la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, președintele Klaus Iohannis a transmis mesaje atât elevilor, cât și părinților, cadrelor didactice și tuturor celor prezenți la ceremonia de deschidere a anului școlar.
„Dragi elevi,
Îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara, pentru că ceea ce promovați aici este esența educației: curiozitatea și cunoașterea, perseverența de a vă urma pasiunile, dorința de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulții, ne angajăm să vă susținem și să construim un viitor mai sigur și mai prosper.
Doamnelor și domnilor,
Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ.
Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați.
Dragi părinți,
Știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii.
Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților.
Dragi profesori,
Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.
Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.
Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.
Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor.
(…) În încheiere, vă doresc tuturor un an școlar plin de realizări, în care să vă atingeți obiectivele și să vă depășiți limitele!
La mulți ani!”.