Soluții să reducem risipa alimentară

Data postării:

‘’ Conceptul de “meal prep” se referă la a prepara mâncarea o dată pe săptămână, pentru următoarele zile, de obicei 5 sau chiar 6. Adică, duminica alocăm câteva ore și apoi avem asigurată mâncarea sănătoasă pentru zilele “de lucru”. Vedem astfel de imagini la diverși influenceri, în special din domeniul fitness-ului sau parenting, dar acestea pot fi aplicate cu succes de către oricine.

Prin meal prep, scoatem din discuție dilemele de tip “ce să mâncăm diseară?”, remuscarile “miroseau frumos și am mâncat 3 covrigi și două merdenele” sau “nu aveam ce mânca decât jumătatea aceea de tort rămas în frigider”.

Deci avem mai multe obiective: economie de timp, reducerea risipei (deci economie de bani), o dietă controlată. Vom începe prin a comanda ingredientele, altă metodă foarte bună pentru economia de timp și control al bugetului. Când comanzi pui în coș doar ce ai pe listă, nu te mai trezești acasă cu o sacoșă de “cumpărături” dar tu nu ai ce mânca sănătos.

Variantele tradiționale

Oalele cu supă/ciorbă sau “mâncare gătită”, tava cu friptură, cazanul cu sarmale și altele asemenea au fost “meal prep”-ul tradițional. O persoană din familie (de obicei bunică sau mamă) gătea cantități mari pentru toată lumea. Economia de timp și de ingrediente era implicită. Iar resturile mergeau la reutilizare: mancare pentru porci, compost. Acum familiile sunt mult mai mici și membrii își permit să fie mai pretențioși. Existau și dezavantaje: monotonia și lipsa de control asupra calității și cantității. Dacă se gătea ceva, fie că nu îți plăcea, mâncai sau răbdai de foame.

Varianta modernă

Varianta modernă presupune inclusiv porționarea încă de la început și apoi stocarea (la rece) aranjate pentru fiecare zi. Ingredientele, modul de preparare și rețetele în sine vor fi relativ simple, ușor de făcut dar gustoase și sănătoase, cu gust. Și aici se poate strecura monotonia, nu oricine poate mânca același lucru în fiecare zi. Dar am câteva soluții pentru voi.

Lista de cumpărături Va trebui să ne cumpărăm 5-10-15 vase pentru a pune mâncarea în ele. Ar fi de preferat de sticlă sau de oțel de calitate. Pentru cereale/porridge pot fi și cilindrice. Sau de unică folosință și luăm unele compostabile de calitate (biodegradabile). Ne scutim și de cărat înapoi, spălat. Mergem tot pe varianta simplă, prezentată în articolul despre planul nutrițional de bază: un tip de carne pentru prânz (porc mai slab, vită, miel/berbecuț, curcan), un tip de pește sau carne pentru seară (pui). Dacă vrem și mese vegetariene este și mai simplu.’’, ne explică Cristian Mărgărit, medic nutriționist, pe pagina sa.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Alertă! Cel mai mic număr de înscriși la Bac din ultimii 20 de ani

Doar 94.400 de elevi din promoția curentă s-au înscris...

Corpul de control la Muzeul Brukenthal, din Sibiu

Ministrul Culturii a trimis corpul de control la Muzeul...

Media 10 la Bac, răsplătită cu un bilet la festival!

Organizatorii festivalului Beach Please lansează o provocare pentru tinerii...

Liber pe Transfăgărășan și Transalpina!

”Deschidem Tranfăgărăşanul (DN7C)! Cei care doresc, vor putea circula...