‘’ Este, de fapt, un “wrap”, adică un mix de ingrediente înfășurat într-o lipie. Americanii (mexicanii) i-ar spune burrito combinației și lipiei i-ar spune “tortilla”. Se găsesc acum și de orez, fără gluten sau cu diverse compoziții.
Se mănâncă ușor, putem alege ingredientele separat pentru fiecare membru al familiei, pe gustul oricui.
Proteine:
Avem două variante, care se pot combina: carne (aic mix de vită și porc, tras la tigaie cu condimente) și fasole (roșie, are o aromă mai puternică).
Carnea poate fi făcută la cuptor, în bucăți mari, de preferat marinată înainte și apoi tăiată. Sau putem porni de la carne tocată și să o facem la tigaie împreună cu celelalte ingrediente (condimente, ulei de măsline). Se găsesc și condimente speciale de shaorma la magazinele cu specific “arăbesc”.
Carbohidrați:
Avem lipia (sau tortilla) și porumbul. Porumbul fiert este destul de “dietetic”, are puține calorii dar un volum mare și dă un gust bun amestecului. Ca și pentru fasole, avem la dispoziție o variantă “al vapore” (în aburi), care nu mai are nevoie de scurgere, pote fi pus direct. Noi preferăm să îl amestecăm în compoziție la gătit, pentru a prinde și el gust.
Evident, nu vom mai pune cartofi prăjiți, nici în lipie, nici lângă.’’, ne dezvăluie nutriționistul Cristian Mărgărit pe pagina sa de facebook.