Sfatul specialistului: ‘’Mâncare gătită, refrigerată sau congelată?’’

Data postării:

Sfatul specialistului- ‘’Mâncare gătită, refrigerată sau congelată?’’

”Siguranța alimentară! Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor? Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment.

Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:

  • Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum.
  • Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore.
  • Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura în altă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele.

Frigul este cel mai bun agent de conservare când vine vorba de menținerea proprietăților nutriționale, aproape toate alimentele pot fi congelate de la fructe legume ierburi aromatice și pâine, până la carne pește brânză și mâncare gătită, explică nutriționistul Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de facebook.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Beneficiile consumului de pește

Consumul de pește are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind...

Ce fructe să consumăm vara

Pe măsură ce temperaturile cresc și vara își face...

Leușteanul-sursă bogată de vitamine

Leușteanul este o plantă aromatică, apreciată atât în bucătărie,...

Beneficiile consumului de castraveți

Castraveții sunt legume răcoritoare și sănătoase, apreciate nu doar...