Sfatul specialistului: Combinăm proteine cu carbohidrați?

Data postării:

Nutriționistul Cristian Mărgărit ne explică dacă este bine să combinăm proteinele cu carbohidrații și de unde vine acest mit.

“Deci, până la urmă, avem voie să mâncăm proteine cu carbohidrați? Eu le spune celor care mă întreabă că au voie să mănânce orice își doresc. Dar dacă vor să asculte, le pot da câteva idei despre consecințe. Dar aici avem consecințe grave? Ce înseamnă proteine și carbohidrați? Doar carne cu cartofi sau și fasole cu orez? Pentru că avem și surse de proteine vegetale.
De unde provine mitul? În dieta disociată, Montignac face niște afirmații care au fost traduse/înțelese greșit. Deci iată de unde mitul. În realitate, combinația periculoasă este cea de grăsimi (surse dense, de tip ulei, unt, untură) cu carbohidrați (de obicei rafinați, de tip făină albă, zahăr).

Dacă tubul nostru digestiv era atât de sensibil probabil că nu supraviețuiam ca specie. Chiar dacă există enzime specializate și care acționează în diverse etape ale digestiei, atunci când mâncăm, sistemul este pus la treabă și începe secreția lor simultană. Chiar și când mâncăm doar carbohidrați, ei vor fi întâmpinați de sucul gastric, acid, de felul lui. Proteinele și grăsimile vor reduce impactul glicemic, asta ar fi o parte bună a combinației.

Da, ideal ar fi, în opinia mea, să mâncăm carnea prima, dar putem alege și asa din farfurie dacă asta ne dorim. Hai întâi să avem ingredientele corecte și apoi să devină combinarea lor o preocupare. Pentru că văd oameni care încă se îndoapă cu zahăr, făină albă și prăjeli dar se lansează în discuții de finețe, fără nici un rost.’’ ne explică nutriționistul într-o postare pe blogul său. (foto: scoaladeslabit.ro)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor caută personal

Primăria Capitalei a anunțat scoaterea la concurs de către...

Mihaela Bilic: ‘’E mai sănătos să fii vegetarian?’’

‘’În trecut a fi vegetarian era un obicei privit...

Beneficiile consumului de pește

Consumul de pește are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind...

Ce fructe să consumăm vara

Pe măsură ce temperaturile cresc și vara își face...