Semafoare cu patru culori

Data postării:

În timp ce în București se montează tot mai multe semafoare „inteligente”, oamenii de știință din Statele Unite propun o nouă schimbare în domeniul managementului rutier. În urma mai multor studii publicate în ultimii ani, experții au ajuns la concluzia că venirea noilor mașini fără șofer va necesita și o îmbunătățire a infrastructurii ce ar include și noi semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și alb.

Într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Carolina de Nord, experții au arătat că traficul ar fi fluidizat suplimentar prin adăugarea culorii alb pe lângă terța prezentă, dar doar din momentul în care pe șosele vor exista multe mașini autonome.

Principiul este simplu: pentru a fi autonome (adică pentru autonomie de nivel 4, ceea ce nu mai necesită prezența unui șofer uman), mașinile comunică nu doar între ele, ci și cu infrastructura rutieră, devenind o parte a sistemului de management al traficului. Cele trei lumini cunoscute rămân neschimbate: pe verde se circulă, pe roșu se stă, iar galbenul este culoarea de avertizare care arată că urmează culoarea roșie, iar șoferii trebuie să oprească și atunci când semaforul este pe galben (sau portocaliu). Albul, însă, se activează când există multe mașini care se conduc singure pe șosea, ele acționând pentru ghidarea traficului format și din mașini conduse de oameni. Lumina albă se aprinde când există acest flow de mașini autonome care ghidează prin intersecții traficul format și din mașini tradiționale.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Au început înscrierile a facultate! Programul este limitat!

Adolescenții care au susținut examenul de Bacalaureat nu au...

Spania, campioana europeană la fotbal!

Pentru a 4-a oară, spaniolii au cucerit titlul de...

Nicolae Ciucă, viitorul președinte al României?

Prezent la Washington, Nicolae Ciucă a găsit oportun să...

Codul roșu de caniculă a fost extins până miercuri

România fierbe! Aproape toată țara este sub cod roșu...