Rusia și Israel într-o posibilă polemică?

Data postării:

Declarația Ministrului rus de Externe Serghei Lavrov referitoare la așa-zisele origini evreiești ale lui Hitler și conform căreia cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii ridică multe semne de întrebare… Ba chiar Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a reacționat imediat. El a spus că remarcile oficialului de la Moscova sunt de neiertat și l-a convocat pe ambasadorul rus la Tel Aviv pentru a clarifica situația.

„Nazificarea există. Avem prizonieri militari din Batalionul Azov și din alte unități care au pe uniformele lor, pe corpul lor tatuaje cu simboluri cu svastica, simboluri ale batalioanelor naziste, ale trupelor SS. (…) Când se spune: Ce fel de nazificare este asta, dacă suntem evrei? Ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic. De ceva timp, auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii înșiși”, a declarat Serghei Lavrov, în contextul în care a fost întrebat cum poate fi Ucraina un stat nazist, așa cum pretinde Moscova, din moment ce președintele Volodimir Zelenski are origini evreiești.

„Este o declarație revoltătoare și de neiertat, după cum ați spus, dar este și o greșeală istorică teribilă și așteptăm să primim scuze. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Bunicul meu nu a fost ucis de evrei, ci de naziști. A spune că Hitler a fost de origine evreiască este ca și cum ai spune că evreii s-au sinucis în Holocaust și, după cum am spus, este o declarație de neiertat”, a declarat Yair Lapid la un post israelian de televiziune, ca replică pentru Lavrov.

Între cei doi miniștri se simt tensiuni puternice, chiar dacă sunt la nivelul declarațiilor publice. Istoricul Adrian Cioroianu a declarat pentru Digi 24 că afirmația lui Lavrov a fost făcută intenționat și că ar viza direct poporul israelian.

„Când Serghei Lavrov vorbește despre Holocaust nu e întâmplător, adică dacă-i pișcă pe israelieni spunând că cei mai mari antisemiți, „cum spun unii înțelepți evrei”, sunt evreii înșiși, credeți-mă că nu e despre Hitler și nu e despre Azov. E o poveste care are legătură cu fie au cerut ceva Israelului și nu a dat Israelul, fie Israelul, pe canale pe care, mă rog, nu le cunoaștem noi, face anumite lucruri care deranjează Rusia”, a conchis Adrian Cioroianu. (foto: Observator)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Iranul a atacat Israelul

330 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice...

ISIS amenință cu atacuri teroriste a meciurile din Liga Campionilor

Un canal media care prezintă activitatea ISIS și transmite...

Cutremur puternic în Taiwan

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs...