Înainte de a crede toate promisiunile electorale, care duc nicăieri, ar fi bine să ne gândim și de unde provin banii promiși tot pentru nimic. Din păcate, politicienii fac promisiuni „pe datorie” întrucât creșterile salariale, de pensii și ajutoarele sociale nu pot fi suportate din bugetul de stat.
Ionel Petre, secretarul general al Partidului Republican din România, a făcut o „ecuație” simplă a realității financiare din România: „La Premierul Cioacu nici aritmetica nu funcționează! În primele trei luni ale lui 2024, România a cheltuit cu 7 miliarde de euro mai mult decât a colectat. Asta nu pentru că taxele ar fi prea mici, ci pentru că guvernul cheltuiește haotic sume pe care nu le deține. Așa știe Marcel să administreze țara, pe datorie! În loc să reformeze administrația, să scadă cheltuielile birocratice, să crească nivelul investițiilor, să stimuleze sectorul producției și să absoarbă fondurile europene, ei se lefăie în cheltuieli electorale realizate doar în propriul interes.”
Țara este în declin continuu, din punct de vedere financiar, iar despre acest aspect, autoritățile nici nu au de gând să pomenească în discursurile publice.
„Datoria externă brută României a crescut, in 2023, cu 17% față de 2022. Mai exact, cu 25 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă 1.315 euro pentru fiecare român, care se adaugă la datoriile făcute anii trecuți, care erau de 7.500 de euro, la sfârșitul lui 2022. Prin urmare, fiecare român a intrat în 2024 cu o datorie – făcută de stat – de 8.815 euro. În total, statul român are de plătit 168,8 miliarde de euro, împrumuturi de pe piețe externe și emisiuni de titluri de stat. Adică aproape jumătate (49%) din Produsul Intern Brut (PIB).”, a mai spus Ionel Petre, în mediul on-line.