Recalcularea pensiilor, explicată de Ministrul Muncii

Data postării:

Într-o conferință de presă, Ministrul Muncii a vorbit despre cel mai arzător subiect al momentului: recalcularea pensiilor și problemele aferente. Simona Bucura-Oprescu a subliniat faptul că 700 000 de pensii nu vor crește, dar și că nicio pensie nu va scădea în urma procesului de recalculare!

„Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă. Adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le le-ați primit sau urmează să le primiți.

Se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării, de la 01/09/2024, conform articolului 144, alineatul șase din legea 360 pe 2023. Deci nu va scădea nici un leu pensia dumneavoastră. Dar ca toate lucrurile să fie clar și lipsită de orice chivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice, că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cu bonul de pensie aferent lunii septembrie.

Am fost întrebată ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare și rămân cu pensia care este acum în plată. În general, sunt două categorii de pensionari în această situație. Îndemnizația socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei. Fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

Ei bine, domniile lor nu pierd acest avantaj, pentru că își păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le crește pensia acum, acești pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. Așa realizez scopul principal a legii, de a elimina inechitățile din sistem.

Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeași formulă, astfel încât să fie eliminate inechitățile care apăruseră în funcție de legislația care s-a aplicat la momentul ieșirii la pensie.

În spatele reformei este o muncă minuțioasă de evaluare, dosar cu dosar, a situației fiecărui pensionar din România. La preluarea mandatului meu erau evaluat aproximativ 70% din dosarele pensionarilor din România. Mai erau de evaluat peste 1.000.000 de dosare de pensie, majoritatea fiind dosarele cele mai complexe, care fuseseră lăsate la urmă. În mai puțin de un an s-a finalizat evaluarea acestor dosare, s-a elaborat legea și normele de aplicare și s-a finalizat recalcularea.”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, în cadrul conferinței de presă.

Foto Captură video conferință de presă

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...