Într-o conferință de presă, Ministrul Culturii și Muzeul Național de Istorie au explicat contextul găzduirii artefactelor în Olanda. Conform contractului încheiat, Muzeul din Drents este răspunzător pentru asigurarea securității exponatelor pe durata întregii expoziției, iar Muzeul Național de Istorie este răspunzător pentru transportul lor din România în Olanda și înapoi în România.
Returul nu a mai fost posibil întrucât Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice au fost furate și încă nerecuperate.
Toate artefactele expuse în Olanda sunt asigurate cu 30 de milioane de euro. În realitate, pe piața de artă doar Coiful ar valora câteva sute de milioane de euro. Valoarea lor depășește cu mult prețul materialului din care sunt realizate. De exemplu, prețul aurului este de aproximativ 89.000 de euro pe kilogram, însă coiful de la Coțofenești, care cântărește aproximativ 800 de grame, a fost evaluat la mai mult de 4 milioane de euro. Dacă ar fi topit, însă, aurul din coif ar aduce hoților doar aproximativ 60.000 de euro, potrivit experților. Fiecare dintre cele trei brățări dacice furate cântărea între 700 de grame și 1,2 kilograme de aur. Acestea erau asigurate pentru sume cuprinse între 450.000 și 500.000 de euro. Totuși, în cazul în care ar fi topite, nu s-ar putea obține cel mult 100.000 de euro/bucată.
Valoarea patrimonială a artefactelor furate este inestimabilă.