Lipsa indicatoarelor rutiere, care generează accidente rutiere, gropile/denivelările din asfalt ori de pe trotuare sau orice neregulă stradală ce poate cauza un accident, ar putea duce la primirea despăgubirilor în instanță. Mai mult decât atât, cheltuielile pentru avocat și deplasările victimelor pot fi suportate gratuit de o companie specializată în acordarea despăgubirilor pentru victime, care își oprește la final comision de succes din totalul despăgubirilor.
Cătălin Codescu, președintele Asociației pentru Victimele Accidentelor: „În situația în care există vătămări corporale, se întocmește un dosar de cercetare penală de către poliția rutieră și atunci dacă există posibilitatea legăturii între drum și accident, administratorul va fi introdus în dosarul respectiv și va fi răspunzător pentru consecințele accidentului.”.
Ceea ce s-a întâmplat în cazul unui accident rutier produs în 2019, din cauza lipsei unui indicator. Un motociclist de 61 de ani se deplasa pe Strada Colței, din centrul Capitalei, o stradă cu sens unic și a fost acroșat de un șofer care venea de pe contrasens. În urma impactului, bărbatul a fost aruncat de pe motor, și-a luxat mâna și a avut o fractură la gleznă, având nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale. Motociclistul și șoferul au reușit să demonstreze în instanță că accidentul s-a produs din cauză că acolo nu fusese amplasat indicatorul rutier „cedează trecerea”. Instanța a hotărât că bărbatul de 61 de ani merită să fie despăgubit de Administrația Străzilor și a obținut 28 000 de euro.
Tot în 2019, o femeie care s-a împiedicat de o dală de beton și s-a rănit a dat în judecată municipalitatea și a fost despăgubită cu 40.000 de lei.
În România sunt acordate despăgubiri extrem de mici pentru astfel de incidnte, comparativ cu țările din vestul Europei.
Sursa: Știrile Protv