Primele restricții pentru cerealele din Ucraina

Data postării:

Transporturile de cereale ucrainene care tranzitează România vor fi sigilate și monitorizate, iar în vămi vor fi făcute controale la toate produsele alimentare importate din Ucraina, a anunțat Ministerul Agriculturii. Acestea sunt primele măsuri luate de autoritățile române în ceea ce privește importurile necontrolate de cereale din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale către România. Mai exact, a explicat el ulterior transmiterii acestui comunicat, i-a cerut omologului ucrainean „să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.

În privința controalelor din vămi, Ministerul Agriculturii a transmis că acestea vor fi făcute pentru a verifica nivelul de pesticide, iar „Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE” la produsele importate din Ucraina.

Dacian Cioloş spune că măsurile anunţate de România privind cerealele din Ucraina ”ca să fie eficiente, trebuiesc adoptate la nivel european, adică ele să fie aplicabile pentru toate statele membre, pentru că dacă doar unul sau două sau câteva state membre aplică aceste măsuri şi în celelalte state membre cerealele pot să intre fără control, n-am rezolvat mare lucru, pentru că piaţa comună nu are frontiere”.

„Odată ce un produs a intrat într-un punct din UE, în oricare dintre ele, în oricare stat membru, el poate să ajungă oriunde în UE. Deci să presupunem că România şi Polonia sigilează transporturile şi se asigură că nu se opresc cerealele care intră prin punctul de frontieră cu România sau cu Polonia pe teritoriul lor, dar intră prin Bulgaria, intră prin Slovacia, intră prin Ungaria.

Produsele care au intrat prin alte părţi pot să ajungă şi în România şi în Polonia, pentru că nu le mai controlează nimeni odată ce au intrat pe teritoriul UE. Aceste măsuri unilaterale nu au eficienţă, decât una de vizibilitate politică, să-şi umfle muşchii politicienii, să arate cât de mult vor să-şi ajute producătorii”, adaugă Cioloş.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Alege Quinoa!

În ultimii ani, interesul pentru alimentația sănătoasă și nutritivă...

Demisie în conducerea ANAF

Demisie surprinzătoare a șefului ANAF, Lucian Heius, care conducea...

Dacia, „la înălțime” în lume

Dacia este în topul mondial la vânzările de mașini!...