” Tocmai am depus acest proiect pe PNRR. Nu puteam rata oportunitatea de a atrage fonduri europene prin Componenta 10 – Fondul Local ce pune la dispoziția autorităților publice fonduri nerambursabile în valoare de 370,50 milioane de euro. Fondurile pot fi investite în construirea de locuințe nZeb pentru tineri.
(…) Acest proiect îi vizează fix pe tinerii din comunități sărace, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, care au nevoie de sprijin real. Prin acest proiect le putem crea condiții decente de viață. Avem un teren de 3.669 mp în B-dul Basarabia nr. 151, unde vom putea investi fondurile nerambursabile în construirea unor blocuri de locuințe (cu un total de 30 de apartamente), cu regim de înălțime P+1E+M, branșate la rețelele tehnico-edilitare- gaze, apă, electricitate, canalizare, telefonie. Respectăm proiectul tip, pus la dispoziție de Ministerul Dezvoltării – apartamentele sunt compuse din living, dormitor, hol, bucătărie, cămară (după caz), balcon. Fiecare bloc va avea 2 apartamente pe fiecare nivel, iar suprafața fiecărui nivel va avea 113, 91 mp. Se vor face și lucrări de amenajare spații verzi, platforme pietonale, locuri de parcare.
Clădirile vor fi respecta standardele europene pentru construcții rezidențiale – nZEB (nearly Zero Energy Buildings) – un nivel ridicat de eficiență energetică al clădirilor și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.
Cum 40% din emisiile de CO2 provin din energia utilizată pentru construirea și exploatarea clădirilor (raport al Națiunilor Unite pentru Mediu), avem acest standard nZEB ca măsură de reducere a poluării produse de clădiri pentru încălzire, răcire, iluminat șamd. Așadar, construcțiile din Basarabiei 151 vor fi la standardele nZEB: minim 20% consum primar de energie, sisteme de încălzire/furnizare a apei calde de consum cu un randament ridicat și un nivel redus al emisiilor CO2, instalații de micro-cogenerare (dacă sunt fezabile tehnic și economic), un nivel ridicat de etanșeitate la aer al clădirilor.
Valoarea maximală eligibilă a proiectului este de 10.840.523,80 lei.
Beneficiile proiectului:
-Creștem fondul locativ pentru tineri
-Îmbunătățim condițiile de locuit ale tinerilor și le acoperim nevoile de bază
-Creștem gradul de incluziune socială
-Construim responsabil – reducem poluarea- creștem eficiența energetică fapt ce se reflectă în costuri reduse la facturile de utilități.’’, se precizează într-o postare pe pagina de facebook a Primăriei Sectorului 2. (foto:facebook)