Primăria Sectorului 1 dă startul programului de Bugetare Participativă

Data postării:

‘’ Dăm startul Bugetării Participative: Te așteptăm să propui cele mai bune proiecte pentru comunitate!

 Ai vârsta de minimum 16 ani, domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 1? Te așteptăm să propui și să votezi cele mai bune proiecte pentru dezvoltarea comunității din care faci parte și să decizi, astfel, cum vor fi alocate o parte dintre fondurile disponibile la bugetul local al Sectorului 1.

Primăria Sectorului 1 dă startul programului de Bugetare Participativă – ediția 2022. Astfel, în perioada 1 iulie – 31 august 2022, orice persoană care îndeplinește condițiile precizate mai sus poate depune un proiect esențial pentru comunitate. Dacă în urma votului cetățenilor acesta va fi declarat câștigător, Primăria Sectorului 1 îl va finanța și implementa.

Bugetul maxim pentru fiecare proiect este de 500.000 de lei

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 1 nr.60/13.04.2022 a fost aprobată alocarea, începând cu exercițiul bugetar al anului 2022, a sumei de 5 milioane lei pentru finanțarea proiectelor propuse de cetățeni în cadrul procesului de bugetare participativă. Suma maximă alocată pentru fiecare proiect selectat este de 500.000 de lei, inclusiv TVA.

Domeniile în care poți depune proiecte

Pentru a fi finanțate, proiectele trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: infrastructură stradală – alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale etc -, amenajare spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, transport alternativ, accesibilitate și siguranța circulației pe străzile din administrarea Consiliului Local Sector 1, educație, sănătate, solidaritate și coeziune socială, cultură, sport, protecția mediului/protecția animalelor, smart city/digitalizare.

Cum poți depune proiectele?

Fiecare cetățean al Sectorului 1 eligibil poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare dintre domeniile amintite mai sus. Proiectele pot fi depuse în perioada 1 iulie – 31 august 2022 atât online pe platforma de bugetare participativă (care va fi lansată în curând) cât și offline, în format tipărit, la Registratura Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banul Manta nr. 9.

Criteriile de eligibilitate ale proiectelor

Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă, obiectul proiectelor trebuie să fie în competența și atribuțiile Primăriei Sectorului 1, să nu contravină reglementărilor Regulamentului privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă din Sectorul 1 (Anexa nr.1 la Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.60/13.04.2022) sau a altor prevederi legale și să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

– Să fie de interes public local și să nu realizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică;

– Să nu fie contrare sau incompatibile cu planurile sau proiectele Primăriei Sectorului 1 aflate în derulare;

– Să nu genereze cheltuieli de funcționare disproporționate în raport cu valoarea inițială a proiectului (întreținere, plata unor drepturi de autor etc.);

– Să respecte fișa de proiect;

– Să se refere doar la investiții, acțiuni sau activități care se derulează pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București și care intră în aria de competență a Primăriei Sectorului 1;

– Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;

– Să se încadreze într-unul dintre domeniile prevăzute de Regulamentul privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă din Sectorul 1 și care au fost precizate și mai sus.

Cine evaluează care proiecte sunt eligibile?

Evaluarea proiectelor se va face de către Comisia de evaluare și monitorizare a proiectelor care va fi constituită în acest scop prin dispoziția Primarului Sectorului 1.

Proiectele câștigătoare, stabilite prin votul tău! Toate proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, vor fi afișate în mod transparent pe platforma de bugetare participativă. Cetățenii Sectorului 1 vor stabili, în mod democratic, prin două runde de vot, proiectele cele mai bune pentru comunitate, care urmează a fi finanțate și implementate de către Primăria Sectorului 1.’’, anunță Primăria Sectorului 1 pe pagina sa de facebook. (foto:facebook)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Negresă de post, simplă și rapidă

În căutarea unui desert delicios și ușor de preparat,...

Ordin de mobilizare pentru soldații rezerviști români

Momentan, este doar un exercițiu, pus în aplicare de...

Drepturi egale pentru toți pacienții în sistemul de sănătate românesc?!

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria...