Preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi plafonate

Data postării:

VEZI AICI TARIFELE!

Înaintea şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat într-o declaraţie publică ce conţine ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor pentru energia electrică şi gazele naturale.

La nivelul Guvernului, s-a decis ridicarea gradului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie resimțite cât mai puțin, scopul fiind susţinerea pentru redresarea post-pandemie.

Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Pentru consumatorii non-casnici și industria alimentară prețurile vor fi plafonate la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

Guvernul a anunţat că pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat.

Preţurile vor rămâne plafonate la tarifele anunţate din luna aprilie pentru următoarele 10 luni. 

În cazul în care furnizorii nu respectă tarifele, ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei. Amenzile pot fi acordate şi pentru refuzul recalculării facturilor greşite.

NICOLAE CIUCĂ: „La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune ţintite pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. Am decis săptămâna trecută înfiinţarea comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie.” (foto: cotidianul)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce mâncăm vara

Este timpul să trecem la dieta de vară: sănătoasă,...

Cod portocaliu de caniculă!

Cum ne putem proteja de arșiță? O masă de aer...

Rezultate finale pentru alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a anunțat, marți seară, rezultatele finale...

Ce variante au cei care nu susțin Bacalaureatul în această sesiune?

Scăderea nivelului de educație la nivel național este tot...