Marcel Ciolacu a afirmat revoltat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că România „nu poate accepta aşa ceva”, referindu-se la furtul de la Muzeul Drents, din Țările de Jos.
„Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenţi de pază! Nu putem accepta aşa ceva. Dacă asta s-ar fi întâmplat în România, eram făcuţi praf, în mod firesc! Îi cer ministrului Justiţiei să analizeze cu cei mai buni experţi contractul cu muzeul olandez şi să cerem daune fără precedent”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Între timp, Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat marți că i-a cerut demisia directorului Muzeului Național de Istorie a României, dar acesta a refuzat, motiv pentru care ministrul a declanșat procedura de demitere.
„A fost o perioadă dificilă de a obţine informaţii din partea domnului director al Muzeului Naţional de Istorie. Poate că şi dânsu a fost presat. Poate că… nu poate. Cu siguranţă este o situaţie neplăcută şi pentru dânsul, dar eu personal l-am simţit depăşit pe această componentă de a gestiona o situaţie de criză şi în special pe parte de comunicare. Pe parte de documente, tot ce s-a realizat, instituţiile statului abilitate, care sunt acum în control la noi, ne vor spune dacă a fost bine, dacă a fost rău, dacă ar fi putut să fie totul mai bine. Motiv pentru care, astăzi, i-am solicitat domnului director general al Muzeului Naţional de Istorie să-şi prezinte demisia de onoare. A refuzat. În consecinţă, eu am mers mai departe, conform prevederilor legale în vigoare”, a anunţat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă.
Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, susține că a respectat toate procedurile de lucru și că se consideră „țap ispășitor” în această situație.