Ucraina pare a fi o bombă cu ceas pentru toată Europa, după recentele bombardamente ale rușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
Și compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei.
Oficialii români de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spun însă că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România.
Întrebat dacă, având în vedere distanța dintre Ucraina și România, ar exista vreun risc pentru România, specialistul Petre Min a răspuns: „Bineînțeles, dacă este să vorbim cel puțin la nivel de percepție, atunci când vorbim despre un accident nuclear cu toții avem îngrijorări, dar din perspectiva riscului radiologic, această distanță practic nu ne pune într-o situație sigură. Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o situație”.
Sursa foto: Profimedia Images
Nu se mai dau amenzi la recensământ
„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.
Astfel că, românii care au fost nepăsători sau pur și simplu au refuzat sa ofere informațiile necesare completării chestionarelor pentru recensământ au scăpat de amendă.
Iniţial, autorităţile au spus că cei care nu-şi vor da datele vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei.
Din primele informații de după validarea recensământului, populația României ar fi scăzut cu 1 milion de locuitori, însă, datele nu sunt deocamdată finalizate.