„(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei” este articolul care a trimis acasă toți salariații de la stat pensionari și angajați cu contracte de muncă, alineat care completează articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare.
Surprinzător este faptul că modificarea este cuprinsă în Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Și reprezentanții Casei Naționale de Pensii au declarat că au fost luați prin surprindere de această modificare, neștiind nimic despre ea până la apariția în Monitorul Oficial.
Ordonanța a creat haos, întrucât în domenii esențiale precum sănătatea și învățământul ar rămâne prea multe posturi neacoperite dacă pensionarii pleacă acasă. Astfel că, Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că suspendă până la finalul anului ordonanța de urgență care le-ar fi interzis celor de la stat să lucreze și după ce au ieșit la pensie: „În acest interval de timp, toată lumea va fi obligată să organizeze concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală.”.