Orez alb sau brun?

Data postării:

Orezul este un aliment de bază în țările asiatice, dar care a devenit popular și la noi cu mult timp în urmă, fiind folosit în foarte multe rețete tradiționale.

Marea majoritate folosim orezul alb, în defavoarea celui brun pentru că nu știm exact care este diferența dintre ele.

Experții sanovita.ro ne explică care este diferența dintre cele două tipuri de orez:

  • Orezul alb are această culoare în urma unui proces de măcinare în care sunt îndepărtate cojile, tărâțele și germenii orezului. În cazul orezului brun este îndepărtat la măcinare numai un strat exterior, însă tărâțele și germenii nu sunt îndepărtați. Acest strat care rămâne intact este bogat în fibre, vitamine și alți nutrienți.
  • Orezul brun are mai multe fibre, antioxidanți, vitamine (complexul B) și minerale (mangan, magneziu, fosfor) comparativ cu orezul alb, furnizând astfel mai multe beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat rolul său benefic în controlul nivelului de glucoză din sânge, prevenirea diabetului, scăderea nivelului de markeri inflamatori, controlul greutății corporale și scăderea riscului cardiovascular.
  • Comparativ cu orezul alb, orezul brun conține aproximativ de două ori mai multă vitamina B3, de patru ori mai multă vitamina B1 și de două ori mai multă vitamina B6 și Furnizează o cantitate dublă de magneziu, fosfor și mangan.
  • Deși orezul brun conține mai mulți nutrienți, trebuie să ținem minte că termenul de expirare al acestuia este mai mic decât la cel alb. Totodată, orezul alb conține mai multe proteine și are aceeași cantitate de carbohidrați ca orezul brun.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Negresă de post, simplă și rapidă

În căutarea unui desert delicios și ușor de preparat,...

Ordin de mobilizare pentru soldații rezerviști români

Momentan, este doar un exercițiu, pus în aplicare de...

Drepturi egale pentru toți pacienții în sistemul de sănătate românesc?!

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria...