„Dacă România vrea să primească miliardele de euro din fonduri europene prevăzute pentru Planul Național de Redresare, trebuie să desfiinţeze pensiile speciale aşa cum s-a angajat.”
Replica vine din partea Comisiei Europene, iar guvernanții sunt obligați să ia atitudine în ceea ce îi privește pe cei peste 300 000 de „pensionari speciali”, după ce şi-au asumat, în urmă cu un an şi jumătate, că vor desfiinţa pensiile militarilor, magistraţilor şi ale altor categorii speciale, dar acestea sunt încă în plată.
Comisia Europeană: ”Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.
Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României.”