Negocieri reușite, dar Capitala și vămile rămân blocate!

Data postării:

Negocierile dintre fermieri și autorități au ajuns la concluzii mulțumitoare pentru asociațiile de agricultori, Ministrul Agriculturii asigurându-i că sunt documente scrise pentru tot ceea ce s-a discutat: ”Încă de sâmbătă am avut o întâlnire cu fermierii din zona Afumaţi, s-a încheiat un proces-verbal prin care am aprobat două ordonanţe foarte importante pentru fermieri, săptămâna aceasta vor intra în Guvernul României: pe de o parte, asimilarea categoriei B cu TR şi B1 cu TR1 şi toate utilajele să fie înregistrate cu factură la Primărie, fără a avea ITP.
Doi: am solicitat, în procesul-verbal pe care l-am încheiat cu fermierii din zona Afumaţi, inclusiv amânarea creditelor ratelor pentru creditele care sunt în întârziere şi sunt în dificultate, cu dobânzi foarte mari pe care fermierii români au fost nevoiţi să le ia, dar nu de la bănci, de la alte instituţii bancare.
Trei: am avut o întâlnire, am semnat un proces-verbal cu asociaţiile din agricultură unde deţin aproape 9 milioane de hectare şi aproape 600.000 de fermieri. Bugetul Ministerului Agriculturii, în momentul de faţă, aşa cum a fost aprobat în Guvernul României este de 2% din PIB-ul României”, a declarat Florin Barbu.

Mai exact, revendicările le-au fost ascultate și vor fi puse în aplicare: „Fermierii români au toate problemele rezolvate. Acciza în agricultură este achitată de către Ministerul Agriculturii, în anul 2023 Ministerul Agriculturii a făcut subvenţii, plăţi directe către fermierii români de 3 miliarde de euro, Ministerul Agriculturii şi Guvernul României au subvenţionat cu 3,63 lei litrul de motorină, practic 50% din preţul la pompă în anul 2023.”

Protestele transportatorilor și fermierilor continuă pentru a opta zi, în mai multe părți ale țării, în ciuda acordurilor semnate de asociațiile mari de fermieri și de federațiile importante de transportatori cu reprezentanții Guvernului. Protestatarii de la Afumați spun că discuția cu ministrul Florin Barbu a fost una bună, dar că nu este suficient. Ei spun că se confruntă cu probleme care nu țin doar de domeniul lor, ci au legătură și cu Finanțele sau cu Transporturile. În plus, au cerut ca lucrurile negociate să apară într-o ordonanță de urgență pe care Guvernul să o adopte în perioada imediat următoare.

Astfel că, protestele au continuat, iar miercuri dimineață, în Afumați, banda 1 a sensului de mers către capitală este ocupată de autovehicule parcate, iar în Vama Siret, sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehiculele protestatarilor.

Foto: Libertatea

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...