Armata Română este în continuă scădere, de la peste 320.000 de oameni la situaţia de a avvea aproximativ 80.000. Astfel, în rândul guvernanților au fost inițiate discuții despre introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. Ministrul Apărării a declarat că există un proiect în acest sens, însă serviciul militar nu este obligatoriu.
„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat Angel Tîlvăr, potrivit News.ro.
Deși autoritățile declară că România nu este în pericol de război, serviciul militar voluntar se concretizează destul de repede. Proiectul de lege pentru serviciul militar activ pe bază de voluntariat a fost deja avizat de mai multe ministere, SRI și STS, și va fi dezbătut în următoarea ședință a CSAT. Prin această lege, responsabilii speră să crească numărul persoanelor instruite ce pot fi mobilizate de armată în caz de nevoie. Și asta pentru că ultima generaţie care a făcut stagiul militar obligatoriu se apropie de vârsta pensionării.
Cei care au până în 35 de ani şi doresc să fie instruiţi militar vor fi cazaţi timp de patru luni într-o unitate militară unde vor primi mâncare, uniformă şi asistență medicală. Pregătirea va fi una de bază: să ştie să mânuiască o armă, să se orienteze într-o zonă accidentată şi să ştie să folosească mijloace de decontaminare. În aceste luni, ei vor primi o soldă cuprinsă între 2.800 şi 3.000 de lei, iar la final un stimulent în valoare de alte câteva mii de lei. Atenţie, sumele se pot modifica până la promulgarea legii.
Foto: Profimedia