‘”Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie, mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea. Care sunt regulile care trebuie respectate?
Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați in 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre”, scrie Mihaela bilic, doctor nutriționist, pe pagina sa de facdebook.
Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vit. D pentru un copil, afirmă aceasta.
Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar/zi.
Nutriționista recomandă ca deserturi fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe baza de lapte.
Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumătate din portia unui adult. După această vârstă porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați sa asculte semnalele transmise de propriul corp.
”Copiii nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce. Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd in casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună- educația alimentară se face în copilărie!’’, explică nutriționistul Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de facebook.