Mihaela Bilic: Atenție ce mâncăm în zilele de sărbătoare

Data postării:

‘’Ați mâncat? Nu e păcat!

Un Crăciun îmbelșugat, mese pline de bunătăți, preparate cu multă carne, abundență, desfătare, satisfacerea tuturor poftelor, dezlegare la mâncare. Așa e Crăciunul la români. Și e normal. Eu aș spune să vă fie de bine!

Ar fi păcat să vă simțiți vinovați, să vă pare rău că ați făcut-o lată. Cine a hotărât că trebuie să fim mereu echilibrați, moderați, controlați? Pare că excepțiile nu sunt permise, iar excesele sunt considerate un păcat, o slăbiciune, o lipsă de voință sau de caracter. Nu trebuie să te judece nimeni, îți faci singur autocritica și dai verdictul: am mâncat ca un porc!

Dacă aș fi avocatul diavolului ar trebui să întreb: cum ți-ai fi dorit să mănânci de Crăciun? De ce ne simțim vinovați sau, și mai grav, de ce suntem dezamăgiți? Care erau previziunile și așteptările, realist vorbind? Chiar ar putea cineva să-și dorească un Crăciun cu masa goală sau un frigider plin de iaurt și morcovi proaspeți? Sunteți siguri că ne-ar fi mai bine dacă am ignora tradițiile de dragul dieteticii și a mâncatului sănătos? Credeți că ați fi mândri să vă tratați oaspeții care vă trec pragul de sărbători cu o ceașcă de ceai și un covrig? Scuze, nici covrigul nu e bun că are gluten!

Faptul că românii sunt acuzați că fac din Crăciun un moment de abuz alimentar mi se pare un păcat. E un obicei vechi de când lumea, așa a fost mereu și așa va rămâne. Și nu cred că suntem singurul popor care face asta. E vorba de câteva zile în care mâncăm mai mult, nu e nimic grav, nu ne îmbolnăvim și nici nu ne îngrășăm dintr-o masă. Am fost proiectați de natură să fim lacomi și pofticioși, să ne placă mâncarea și să nu avem limită de cantitate

Să facem excese e normal pentru organism, mai greu e să ne abținem. Suntem dotați cu un stomac construit dintr-un mușchi care se poate întinde, iar celulele de grăsime se multiplică la infinit și depozitează excesul de calorii, deci anatomia noastră e făcută pentru multă mâncare

Ca să aveți inima împăcată și conștiința liniștită, iată ce se spune în cărțile de nutriție: nu contează ce mănânci de la Crăciun până la Anul Nou, important e ce mănânci de la Anul Nou până la Crăciunul următor. Adică în restul de 358 de zile! Aveți un an întreg înainte în care să dați dovadă de moderație și echilibru, acum nu are nimeni dreptul să vă judece, nici măcar voi. Sărbători fericite să aveți, pline de gust și bucurie.’’, explică Mihaela Bilic pe pagina sa de facebook.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Ce alimente să consumăm dacă avem colon iritabil

Sindromul de colon iritabil  este o afecțiune cronică a...

Calendarul înscrierilor la grădiniță

Conform proiectului MEC, procesul de înscriere este structurat în...

Gafă monumentală la Casa Albă! Planuri de război au ajuns la un jurnalist

Pe grupul de lucru Signal al autorităților americane din...

Locurile de joacă din Herăstrău, închise de ANPC

"În urma unui control anterior, efectuat în luna februarie...