Salvamontiștii recomandă să nu vă aventurați singuri pe munte și să fiți bine echipați și informați când plecați la drum. Frumusețea traseelor poate fi tulburată de prezența animalelor sălbatice. În cadrul întâlnirii cu ursul, în unele situații este bine să nu faceți nimic pentru a nu-i atrage atenția, în alte situații ar trebui să faceți zgomot pentru a-l îndepărta. Un fluier ar fi de mare ajutor atunci când plecați la drum.
Pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi, o tânără de 19 ani a sunat la 112 pentru a anunța că ea și prietenul ei sunt urmăriți de un urs. Discuția a durat doar câteva secunde, iar fata a fost prinsă de animalul sălbatic, care ar fi târât-o în prăpastie. Din păcate, tânăra nu a mai fost găsită în viață de salvatori, dar prietenul său a scăpat doar cu o sperietură. Salvatorii montani au fost și ei atacați de urs când au încercat să recupereze trupul fetei, iar animalul sălbatic a fost împușcat de către paznicul de vânătoare.
S-a ajuns, din nou, la discuția că pădurile din România sunt suprapopulate, însă, premierul spune că nu se pune problema de a se da liber la vânătoarea de urși.
„Am vorbit și cu domnul ministru (Mircea Fechet), și cu oameni implicați, mai știutori în domeniu: există o aglomerație în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă și de-asta coboară. Am vorbit și cu dl Simonis, președintele Camerei (Deputaților), pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu ministrul Mediului pornim o inițiativă și asta este, vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament. Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vot fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a spus Marcel Ciolacu.