Mâncați salată!

Data postării:

‘’START la verdețuri și crudități… în salată!

În tradiția culinară românească salata este mai degrabă un accesoriu, un preparat care însoțește felul principal. Salata înseamnă legume proaspete sau murate ce completează o mâncare pe bază de carne, cartofi sau fasole. Când spui salată te gândești la ceva ușor, dietetic, nepreparat termic.

La noi mai există un tip de mâncăruri pe care tot salate le numim, dar care sunt adevărate capcane pentru siluetă: salata de boeuf și cea orientală, icrele și salata de vinete. Din cauza abundentei de ulei, aceste preparate sunt mai degrabă un aperitiv consistent, o bombă calorică

Pe alte meleaguri salata este văzută ca un element care te ajută să te saturi mai repede și să mănânci mai puțin. Ea se consumă simplă, în deschiderea mesei!

Care e principiul de funcționare?

Legumele proaspete sunt bogate în apă și fibre, necesită timp pentru a fi mestecate, iar volumul lor umple o parte din stomac. Din cele 15 minute, cat avem nevoie ca să ne simțim sătui, e important ca primele 5 minute să fie ocupate ronțăind frunze de salată, morcovi, roșii, castraveți sau ardei gras. Dacă stomacul este pe jumătate plin, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

După o salată ca aperitiv, felul principal va fi savurat pe îndelete, cu mai puțină lăcomie. Dacă ne dorim să mestecam mai mult și să umplem stomacul cu apă și fibre, ciorba are același efect ca salata. Ambele sunt preparate dietetice cu multe legume, care funcționează ca un element tampon în calea impulsivității alimentare. Pentru cei care au kilograme în plus sau vor să-și protejeze silueta, salata și ciorba nu mai au funcția de aperitiv, ci pot fi felul de bază, un preparatul unic consumat la masa.

Salata completă înseamnă un produs versatil, care respectă toate regulile unei alimentații sănătoase:

-Farfuria este umplută în proporție de 70-80% cu verdețuri și crudități care conțin multă apă, fibre, vitamine, minerale și puține calorii.

-Nu avem carbohidrați și gluten, deci e normal să îmbogățim salata cu câteva linguri de leguminoase (fasole boabe, naut, mazăre) sau cereale (porumb, quinoa, paste, orez).

-Nu conține proteine, deci e normal să o completăm cu câteva bucățele de carne, pește, șuncă, brânză, parmezan sau ou.

-Nici grăsimi nu are prea multe, deci se cer câteva linguri de ulei care au rolul de a crește absorția de fitonutrienți din legume.

Asezonați-vă singuri salata și socotiți aprox 100cal pentru fiecare lingură de ulei, sos de maioneză sau alte tipuri de dressing.

O salată cu de toate înseamnă diversitate și echilibru, aduce prospețime și culoare în farfurie, iar dacă suntem zgârciți cu uleiul chiar este un preparat dietetic și sănătos. De consumat cât mai des, la orice masă!’’, explică nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de facebook.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Au început înscrierile a facultate! Programul este limitat!

Adolescenții care au susținut examenul de Bacalaureat nu au...

Spania, campioana europeană la fotbal!

Pentru a 4-a oară, spaniolii au cucerit titlul de...

Nicolae Ciucă, viitorul președinte al României?

Prezent la Washington, Nicolae Ciucă a găsit oportun să...

Codul roșu de caniculă a fost extins până miercuri

România fierbe! Aproape toată țara este sub cod roșu...