Judecătorii iau atitudine după vestea micșorării pensiilor speciale

Data postării:

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a depus în Parlament, un proiect de lege privind pensiile speciale ale magistraților, prin care, începând cu 1 ianuarie 2026, vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat. Astfel, magistrații vor putea să se pensioneze și să beneficieze de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani în funcții juridice și au cel puțin 48 de ani. De asemenea, s-a propus o ajustare a modului de calcul al pensiilor, pentru a diminua decalajul dintre pensiile de serviciu și pensiile publice.

Astfel, pensia de serviciu a magistraților va fi stabilită la 65% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. Acum acest cuantum este de 80%.

Conform proiectului cuantumul net al pensiei nu va depăși venitul net din ultima lună de activitate. Aceleași reglementări se aplică și personalului auxiliar de specialitate din instanțele judecătorești și parchete.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România susţine că Legile justiţiei, adoptate în anul 2022, au adus „un regres inacceptabil”, sistemul judiciar fiind afectat grav în privinţa pilonilor săi, adăugând că, ori de câte ori există perioade electorale, se propune „intempestiv” modificarea condiţiilor de vechime minimă ori a condiţiilor de vârstă necesare pensionării magistraţilor.

„În ultimii ani, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a învederat autorităţilor române de zeci de ori necesitatea adoptării unor reforme prin care justiţia română să recapete elementele necesare funcţionării sale în baza principiilor independenţei, meritocraţiei, eficienţei şi responsabilităţii. Legile justiţiei, adoptate în anul 2022, au adus un regres inacceptabil, sistemul judiciar fiind afectat grav în privinţa pilonilor săi, a fundamentelor unei justiţii independente”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Atenție! Poliția nu vă sună să vă ceară credite, în numele legii!

Fraudele prin telefon s-au înmulțit în ultima perioadă, iar...

Casa Poporului își selectează vizitatorii

Cine face scandal în Parlament riscă să primească interdicție...

Modificări la pilonul 2 și la pilonul 3 de pensii private

O nouă decizie permite statului să investească banii din...

Legea marțială, prelungită în Ucraina

Legea marțială și ordinul de mobilizare au fost prelungite...