Iohannis știe exact unde va așeza grupul de luptă NATO

Data postării:

Prezent la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European, în contextul situației delicate de la granițele Ucrainei, șeful statului a făcut precizări privind grupul de luptă NATO, care va fi găzduit de țara noastră. Cei drept, informațiile au fost lansate într-un cadru general, însă România rămâne alături de Franța:

„Am discutat cu preşedintele Macron în marja întâlnirii de aseară şi această chestiune. Rămânem implicaţi, Franţa îşi doreşte în continuare să fie naţiune cadru, noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă – ‘battle group’, cum se numeşte în NATO – să fie poziţionat în România. Şi da, pot să vă spun că noi suntem pregătiţi, ştim unde va fi poziţionat acest ‘battle group’, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO. Însă suntem optimişti că aliaţii vor agrea acest format. Discuţiile se vor purta în această primăvară şi, în final, când totul va fi rezolvat şi clarificat, vom putea să facem şi declaraţii publice despre cine participă, unde vor fi poziţionaţi şi alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, a explicat Președintele Klaus Johannis.

Președintele pare optimist că tensiunile ruso-ucrainiene se vor rezolva cu diplomație, dar nu se ferește să vorbească despre implicare totală a României în cazul în care lucrurile degenerează:

„Concluzia a fost că rămânem uniți, știm ce avem de făcut și, orice se va întâmpla, vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai important și cel mai puternic mesaj! Trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în eforturile economice. Suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, dacă situația în teren se schimbă. Uniunea Europeană are pachete de reacții pregătite și acestea vor fi puse în practică. Nu-și dorește nimeni o soluție de tip sancțiuni, ci o soluție diplomatică, care să ducă la dezescaladare și la calmarea tensiunilor de pe Flancul Estic.”, a scris Președintele pe pagina de Facebook.

De asemenea, șeful statului participă vineri și la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.(Sursa foto: Facebook)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Angajat MAI acuzat pentru introducerea unor teroriști în țară

S-au făcut percheziții în 7 județe, Caraş-Severin, Timiş, Arad,...

Percheziții la Parlamentul European

Au fost efectuate percheziții la o reședință privată din...

O româncă va decide soarta lui Netanyahu

Un complet de trei judecători ai Curţii Penale Internaţionale,...

Ancheta se extinde în Slovacia. Atacatorul lui Fico ar fi avut complici…

Juraj Cintula, bărbatul în vârstă de 71 de ani,...