Învățământul dual, o opțiune pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a

Data postării:

Primăria Sectorului 3 a anunțat începerea înscrierilor în învățământul dual pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, care își doresc să învețe o meserie și să profeseze în domeniul ales.

‘’Absolvent de clasa a VIII-a?  Înscrierea în învățământul dual din Sectorul 3, o opțiune de luat în calcul

Primăria Sectorului 3 și partenerii din programul de formare profesională în sistem dual oferă absolvenților de clasa a VIII-a oportunități de luat în calcul.

Programul se adresează absolvenților de clasa a VIII-a care doresc să deprindă o meserie și să se angajeze în cadrul companiei unde s-au format.

Beneficiile sistemului dual pentru elevi:

 Astfel, elevii vor avea posibilitatea să facă practică la operatorii economici parteneri care devin furnizori de formare profesională şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor.

 Se acordă pe durata pregătirii profesionale burse lunare, condiționate de prezența și rezultatele elevilor. Pachetul de beneficii mai cuprinde:

 Garanţia unui act educaţional de calitate, asumat de către liceu, operatorul economic şi autoritatea locală;

 Premii de performanță;

 Decontare transport/cazare;

 Echipament de lucru și protecție;

 Pregătire practică și mentorat;

 Diplomă recunoscută la nivel european;

 Prioritate la angajare;

 Posibilitatea continuării studiilor pentru obținerea diplomei de Bacalaureat.

Elevii care aleg sistemul dual obțin, la finalul celor trei ani de studiu și practică (clasa a IX, clasa a X-a și clasa a XI-a), un certificat de competențe pentru o calificare profesională de nivel 3, care este recunoscut la nivel european.  După examenul de certificare, elevii se pot angaja direct la operatorul economic care s-a ocupat de formarea profesională a acestora sau pot opta pentru un alt angajator.

Absolvenții de învățământ dual își pot continua studiile la liceu, pentru obținerea calificării de nivel 4 și a diplomei de Bacalaureat, ceea ce le va permite fie accesarea învățământului universitar (nivel 6), fie a învățământului postliceal (nivel 5).

Cine se poate înscrie în program:

În sistemul dual se pot înscrie absolvenții de clasa a VIII-a, cu situația școlară încheiată (fără corigențe), indiferent de localitatea de reședință.  Înscrierea nu este condiționată de promovarea Evaluării Naționale. Absolvenții învățământului obligatoriu care întrerup studiile trebuie să știe că se pot înscrie în sistemul dual până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Înscrierea se face pe baza fișei de înscriere, care se completează și se eliberează de către secretariatele unităților de învățământ gimnazial.

Unitățile de învățământ din Sectorul 3 care pun la dispoziție forme de pregătire în sistem dual sunt:

– Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”;

– Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”;

– Liceul Tehnologic „Th. Pallady”;

– Liceul Tehnologic „Elie Radu”;

– Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”;

– Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”.

Programul, care oferă garanția învățării unei meserii la mare căutare în România, a fost în anii trecuți un real succes, în Sectorul 3 înscriindu-se mai mulți elevi decât în toate celelalte sectoare ale Bucureștiului.  Astfel, nu mai puțin de 75% din numărul total de elevi bucureșteni care s-au înscris la această formă de învățământ au venit către liceele din Sectorul 3.’’, informează Primăria Sectorului 3 pe pagina sa de facebook.

(foto:facebook)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Liber la terenurile de sport din incinta școlilor pentru elevii din Sectorul 5

Primăria Sectorului 5 a anunțat utilizarea gratuită a terenurile...

Ștrandul și Baia Giulești vor fi reabilitate

Primăria Sectorului 6 a anunțat reabilitarea și modernizarea Ștrandului...

Au început înscrierile a facultate! Programul este limitat!

Adolescenții care au susținut examenul de Bacalaureat nu au...

Spania, campioana europeană la fotbal!

Pentru a 4-a oară, spaniolii au cucerit titlul de...