Insomnia este o afecțiune întâlnită din ce în ce mai des în randul populației și care pe termen lung poate avea consecințe asupra sănătății organismului și sănătății mentale.
‘’ Odată instalată insomnia, randamentul la muncă scade, încep să apară durerile de cap și senzația continuă de oboseală. Netratată la timp, insomnia poate fi cauza principală a apariției stresului, a anxietății și a depresiei. Acest tip de insomnie este acută, adică de scurtă durată.
Somnul suficient și odihnitor este foarte important pentru sănătatea mentală, dar și pentru cea fizică. Cele șapte ore de somn pe noapte nu doar că ne cresc vizibil calitatea vieții, ci și randamentul de peste zi. Insomniile pot fi cauze ale scăderii performanțelor la serviciu și, așa cum spuneam anterior, creează anxietate, atacuri de panică și chiar depresie.
De obicei, durata somnului nocturn variază în funcție de vârstă. Conform experților, fiecare ar trebui să dormim astfel:
- nou-născuți – între 14 și 17 ore de somn pe zi;
- copiii mai mici de 5 ani – între 10 și 13 ore de somn pe zi;
- copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani – între 9 și 11 ore de somn pe zi;
- copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani – între 8 și 10 ore pe zi;
- adulții – între 7 și 9 ore de somne pe zi;
- persoanele de peste 65 de ani – între 7 și 8 ore de somn pe zi.
Melatonina, cunoscută și ca hormonul somnului, este un hormon natural produs de glanda pineală (epifiză) din creier și apoi eliberat în sânge.
Așadar, melatonina faciliteaza trecerea din starea de veghe în cea de somn și contribuie la realizarea unui somn consistent și de calitate’’, explică Dr. Andrei Laslău într-o postare pe pagina sa.