‘’ Un pachețel pentru școală poate fi foarte simplu și ieftin (de tip sandwich cu „șuncă și cașcaval”), care este mai bine decât nimic, dar nouă ne place să credem că se poate mai bine. Avem în vedere câteva obiective esențiale când pregătim această mâncare.
Gustul trebuie să fie bun și pachețelul ușor de mâncat în pauză, pentru că degeaba sunt sănătoase în teorie dacă nu le și mănâncă. Asigurarea nutrienților necesari pentru energie (inclusiv efort intelectual) și creștere este, de fapt, grija noastră principală. Pentru că gustul se mai educă. Îi putem „păcăli” ușor să mănânce și ce trebuie, nu doar ce le place.
Acest aspect este foarte important, mai ales că mulți copii se trezesc târziu și nu mai vor sau nu mai au timp să mănânce micul dejun. Pentru că îl ducem cu mașina și drumul durează aproximativ 30 de minute, câteodată luăm cu noi această primă masă.
La fel ca în cazul adulților, mesele trebuie să conțină proteine, pentru că ele sunt precursoarele neurotransmițătorilor. Apoi, proteinele stabilizează mult mai bine glicemia și nivelul de energie pe toată durata zilei. La cei mai mâncăcioși sau cu poftă de dulce va fi de mare ajutor să se controleze mai ușor.
Sursele de proteine pot fi: mezeluri de calitate (da, există și așa ceva), pește, ouă, lactatele. Se poate merge și spre surse vegetale, dacă le plac (fasole bătută, hummus). Putem pune aici și o gustare de nuci/semințe porționate (sau un baton de casă).
Peștele este și sursă de omega 3, extrem de important pentru creier și sistemul nervos. Putem alege ton, somon marinat, sardine, hering sau macrou de calitate (care să nu miroasă puternic). Pot fi incluse în sandwich-uri, wrap-uri și inclusiv pastă de pește.
Deși lactatele (laptele, iaurtul, brânza) sunt și ele surse de proteine, cele de vacă, în special, mai ales dacă sunt însoțite de cereale (pâine, cereale cu zahăr pentru micul dejun) pot induce o stare de somnolență și lipsă de energie, așa că ar fi de preferat seara.
Pachețelul trebuie să „țină” câteva ore fără să se altereze și fără să își schimbe gustul,
Includem și wrap-uri, hot-dog sau „plicuri” umplute cu ce ne dorim. Este de preferat lipia sau pâinea fără gluten.
Pentru că au o valoare nutrițională redusă și efecte negative asupra sănătății (inclusiv asupra concentrării și atenției) evităm dulciurile, alimentele procesate cu mulți aditivi (în special coloranți artificiali), alimentele prăjite la temperaturi mari, făinoasele (covrigi, pate-uri etc.).’’, explică nutriționistul Cristian Mărgărit pe pagina sa.