Gabriela Firea militează pentru drepturile femeilor

Data postării:

Așa cum ne-a obișnuit de când este la cârma Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea este vizibilă în mediul virtual prin postările lungi, încărcate de informații, desprinse parcă din cărți. La ultima „ședință foto de la birou”, au avut loc și discuții despre drepturile femeilor și despre poziția doamnelor în societate și pe piața muncii.

„Femeile au aceleași drepturi cu bărbații! Femeile nu trebuie să se mai lupte cu inegalități sau abuzuri. Apăr drepturile femeilor din România și vin cu măsuri concrete pentru a elimina stereotipurile.

Am avut o întâlnire cu reprezentantele a cinci dintre cele mai importante organizații care militează pentru drepturile femeilor din România, Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația Sexul vs. Barza, Asociația Plural, Asociația E-Romnja și cu Doina Pârcălabu, secretar de stat și Luminița Popescu, președinte Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

Am dezbătut proiectele concrete la care lucrăm acum:

– Echilibrarea ponderii femeilor la locul de muncă. Vrem să stabilim cote de gen în rândul angajaților, după modelul implementat deja în alte state europene. Începem cu numărul posturilor destinate femeilor în structurile de conducere ale instituțiilor și companiilor publice. Discutăm cu Ministerul de Finanțe proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

– Vrem să intervenim punctual și pentru accesul pe piața muncii a femeilor trecute de 40 de ani sau care au mai mult de trei copii acasă. Există angajatori care au temerea că munca acestor femei nu va mai fi la fel de productivă din cauza grijilor și a problemelor de acasă. Lucrăm la proiecte pentru sprijinirea companiilor care angajează femei peste 40 de ani.

–  Gândim măsuri concrete pentru recunoașterea ca stagiu de cotizare a perioadei de creștere a copilului. Nu neglijăm problematica hărțuirii femeilor la locul de muncă și am avut deja întâlniri cu sindicatele pentru a completa legislația.

Am reiterat angajamentul meu pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. În ultimele luni, s-au făcut pași importanți pentru protecția femeilor abuzate.

– În curând, agresorii vor fi monitorizați prin intermediul unor brățări electronice pentru a nu se mai apropia de victime, încălcând ordinele de protecție.

– În paralel, rețeaua de locuințe protejate își dovedește utilitatea. Multe victime sunt ajutate să treacă peste traume și să înceapă o nouă viață departe de agresori.

Nu ne oprim aici. Am dezvoltat o nouă strategie națională privind egalitatea de șanse între femei și bărbați și violența domestică pentru următorii cinci ani. Această strategie ne va ajuta să putem obține fonduri nerambursabile din actualul exercițiu financiar european pentru aceste proiecte (…)”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. (Sursa foto: Facebook Gabriela Firea)

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

În cât timp primești permisul înapoi dacă refuzi testarea antidrog?

Șoferii care refuză sau ies pozitiv la testarea pentru...

Cine ne reprezintă în Parlamentul European? Șoșoacă a fost dată afară din plen…

În stilul caracteristic, europarlamentul Diana Șoșoacă a pus o...

Republicanii români, prezenți la Convenția din S.U.A.

În aceste zile, în Statele Unite ale Americii se...

Alimente care accelerează bronzul

Bronzarea pielii este un proces dorit de mulți, mai...