Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat că va încuraja implementarea mai eficientă a unui mecanism care să permită semnalarea anonimă a activităţilor legate de droguri în şcoli. Totodată, se vrea facilitarea accesului la pachete integrate de tratamente medicale și psihologice pentru elevii dependenți.
Potrivit Ministerului Educației, lupta eficientă cu drogurile se poate face „prin abordări integrate raţional la cel puţin trei niveluri”:
(1) Zone curate, fără droguri şi dealeri, în jurul şcolilor şi în şcoli;
(2) Prevenţie primară şi secundară bazată pe dovezi, făcută de specialişti din domenii diverse, coordonaţi în intervenţii validate ştiinţific de specialişti în psihologia modificărilor cognitiv-atitudinale şi comportamentale, incluzând aici şi educaţia cadrelor didactice (şi, în general, a întregului personal din şcoli) şi a părinţilor
(3) Unităţi de tratament medical şi psihologic, inclusiv pentru prevenţie terţiară şi prevenirea recăderilor, toate bazate pe dovezi.
Acestea au fost prezentate de Ministrul Educației în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii din Senatul României. Discuția vine după ce Guvernul a decis închiderea Agenției Naționale Antidrog, prin ordonanță de urgență.