E-factură, obligatoriu de la 1 ianuarie 2024

Data postării:

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate între persoane impozabile stabilite în Romania (B2B).

„De la 1 ianuarie, toate firmele vor fi nevoite să folosească e-Factura, fiind obligatorie nu doar pentru facturile emise către persoane juridice, ci şi pentru e-Facturile primite de la furnizori. FGO automatizează complet integrarea cu e-Factura. Odată conectat contul SPV în FGO, utilizatorul poate activa trimiterea automată a e-Facturilor în SPV, la intervalul dorit după emitere. Astfel, e-Facturile se vor transmite în SPV fără altă acţiune din partea utilizatorului. Atunci când nu reuşeşte încărcarea unei e-Facturi la ANAF, FGO reîncearcă automat încărcarea acesteia. Mai exact, insistăm de 150 de ori. Astfel, avem o rată de succes de 100%, indiferent de indisponibilitatea temporară a serverului ANAF. Tot în contul FGO se găsesc şi statusul, recipisa de la ANAF, precum şi e-Facturile primite de la furnizori”, explică Valeriu Filip, cofondator FGO.

Platforma FGO a înregistrat, în ultimele două luni, o dublare a numărului lunar de abonaţi noi înregistraţi, la 105.000, creşterea fiind determinată de introducerea obligativităţii e-Factura. Potrivit unui comunicat al iTom Solutions, dezvoltatorul platformei FGO, peste 50% dintre abonaţii înrolaţi anul acesta provin din comerţ, sănătate, construcţii, design, fotografie, traduceri, servicii TIC, transporturi şi contabilitate. Bucureştiul şi judeţul Ilfov concentrează peste 30% dintre facturile emise în platforma FGO. Judeţele Cluj, Braşov, Bihor, Timiş, Constanţa şi Prahova cumulează împreună 30% din volumul total, iar celelalte 34 de judeţe adună doar 40% din volumul de facturare de la nivel naţional, relatează Agerpres. Se estimează că în 2024 platforma FGO va depăşi 200.000 de companii ca utilizatori.

De la 1 ianuarie toate firmele sunt obligate să raporteze facturile emise prin sistemul e-Factura în cel mult 5 zile de la emiterea lor. Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

În cât timp primești permisul înapoi dacă refuzi testarea antidrog?

Șoferii care refuză sau ies pozitiv la testarea pentru...

Cine ne reprezintă în Parlamentul European? Șoșoacă a fost dată afară din plen…

În stilul caracteristic, europarlamentul Diana Șoșoacă a pus o...

Republicanii români, prezenți la Convenția din S.U.A.

În aceste zile, în Statele Unite ale Americii se...

Alimente care accelerează bronzul

Bronzarea pielii este un proces dorit de mulți, mai...