În ultima vreme, auzim tot mai des expresia „parcă dorm degeaba”. Încercăm să respectăm programul de somn, dar nu ne odihnim.
Care este explicația?
Specialiștii spun că încălzirea globală ne afectează somnul și ca aceasta ar fi o cauză pentru insomnii.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit date provenite de la brăţările de urmărire a somnului folosite de 47.000 de persoane din 68 de țări, pe parcursul a 7 milioane de nopţi, potrivit The Guardian.
Studii anterioare au arătat că temperaturile în creştere dăunează sănătăţii, inclusiv prin creşterea numărului de atacuri de cord, sinucideri şi crize de sănătate mintală, precum şi accidente şi leziuni, dar şi prin reducerea capacităţii de muncă.
Corpul uman trebuie să se răcească în fiecare noapte când adormim, dar acest lucru este mai greu atunci când este mai cald.
„Ne petrecem aproape o treime din viață dormind. Dar un număr tot mai mare de oameni în multe țări din întreaga lume nu dorm suficient. În acest studiu, oferim prima dovadă la scară planetară că temperaturile mai calde decât media erodează somnul uman”, a spus Kelton Minor, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, coordonatorul cercetării.
Femeile sunt mai afectate decât bărbații de acest lucru, întrucât stratul mai gros de grăsime subcutanată încetinește procesul de răcire al corpului, iar doamnele au temperatura fizică mai ridicată.