‘’Despre linte, beneficii, idei de rețete
Am citit la un moment dat o poveste despre linte. Un filosof (Diogene) a primit următorul sfat: “dacă ai învăța să-l lingușești pe rege, nu ar mai trebui să mănânci linte”. La care a replicat: “dacă ai învăța mănânci linte, nu ai mai fi nevoie să-l lingușești pe rege”. Habar nu aveam atunci ce este lintea, dar mi s-a părut interesant că cineva putea fi umilit pentru simplul fapt că mânca linte cu pâine. Dar am dedus că era un aliment suficient de ieftin și hrănitor încât să susțină viața unui om modest. Dintre leguminoase, noi am cunoscut în special fasolea și mazărea. Lintea și năutul au fost mai puțin cultivate dar au recuperat rapid, devenind foarte populare.
De ce să mâncăm linte? Lintea are câteva beneficii importante: este o sursă bună de proteine vegetale, de fibre, de carbohidrați complecși. Studiile arată că ajută la controlul glicemiei și colesterolului rău. Are un efect “anti-aging”, datorită profilului de aminoacizi cu mai puțină metionină. Mai avem potasiu, fier, vitamine din grupul B (inclusiv acid folic).
Rețete simple
Multe rețete pornesc de la varianta deja fiartă. Dar putem folosi și linte uscată, pe care să o înmuiem și să o fierbem pe cont propriu. Unde avem și ingrediente de origine animală pot fi scoase din rețetă și devin potrivite pentru post și diete vegane.
Salată simplă: se face foarte rapid și oferă o nutriție aproape completă pentru cină, prin includerea semințelor de cânepă.
Linte cu orez: combinația care duce la o proteină completă, potrivită pentru sportivi și persoane active fizic. Un prânz simplu de făcut și sănătos.
Supă cremă: ușor de făcut, foarte gustoasă și versatilă privind ingredientele și condimentele. Putem avea crutoane sau pâine crocantă de secară, ca în imagine. Avem și variante: cu semințe de floarea soarelui sau cu legume.
Mâncare de linte cu legume: includm varză de Bruxelles sau varză obișnuită, pentru un efect detoxifiant și antiestrogenic.
Cu “tăiței” din dovlecel verde: simplă și foarte rapid de făcut, poate fi mâncată și rece.’’, explică medicul nutriționist Cristian Mărgărit într-o postare pe pagina sa.