De ce nu e bine să prinzi centura prin spate ca să nu piuie mașina?

Data postării:

Comisarul șef Bogdan Oproiu și Titi AUR au fost invitați într-o emisiune TV și au vorbit despre erorile care le pun viața în pericol șoferilor. Printre acestea au menționat de prinderea centurii prin spate, ca să evităm sunetul de alarmare pe care îl face mașina, gest care poate fi fatal pentru cei care se află în autoturism.

„Marea problemă cu centura pusă prin spate este că nu se învață asta de la școala de șoferi. Centura are un cartuș pirotehnic. În momentul în care ai un impact cartușul pirotehnic, adică ai un senzor inerțial care îi spune sistemului vezi că mașina s-a oprit mai repede decât orice frânare, ceea ce înseamnă că s-a lovit în ceva, atunci se declanșează airbag-ul sau airbag-urile și se declanșează și cartușul pirotehnic de la centură. Ce face cartușul pirotehnic? Ăla explodează și de strânge în scaun, te ține strâns în scaun.

Dacă tu ai centura prinsă prin spate, centura este practic încovoiată, este ca o praștie, ca o catapultă. Practic tu stai pe centură și în cazul unui impact, pe lângă faptul că pleci tu în față din inerție și dai cu pieptul în volan sau te aruncă prin geam, se mai întinde și acea centură când explodează și te aruncă. La 20-30 de kilometri pe oră dacă te oprești brusc te poate omorî, te dă cu pieptul în volan pentru că te împinge, adică cel care face asta nu știe că punând centura prin spate nu doar că nu te va proteja, îl va împinge foarte tare în cazul unui impact, adică pericolul este mult-mult mai mare, mai bine nu o pui deloc.”, au explicat specialiștii.

Atenție, comisarul-șef Oproiu a menționat în cadrul emisiunii că toate persoanele aflate într-o mașină sunt obligate să poarte centură de siguranță dacă se află pe un loc dotat cu centură de siguranță. Prin urmare, orice pasager al mașinii poate fi amendat că nu a purtat centura de siguranță, nu doar șoferul autoturismului.

Sursa: dcnews.ro

Ultimele știri

Share post:

spot_imgspot_img

Te-ar putea interesa și:
articole asociate

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor caută personal

Primăria Capitalei a anunțat scoaterea la concurs de către...

Coduri galbene de caniculă și instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis două atenționări cod galben pentru căldură...

Au început lucrările pentru locuințele NZeb din Sectorul 5

Primăria Sectorului 5 a anunțat demararea lucrărilor de construcție...

Târg de adopții pentru căței în Parcul Circului, sâmbătă, 8 iunie

Primăria Capitalei a anunțat organizarea unui nou târg de...