Un avertisment de la Comisia Europeană, referitor la necesitatea unui kit pentru situații de urgență de minim 71 de ore, ne pune pe gânduri. Avertismentul anunță că până la următoarea criză este doar o chestiune de timp.
Uniunea Europeană va crea stocuri strategice de echipamente esențiale, dar și o platformă de gestionare a crizelor. Mai mult, elevii vor învăța la școală cum să reacționeze în caz de dezastru. Deja mai multe ţări îşi pregătesc cetăţenii pentru iminenţa unui război, a unui atac cibernetic de proporţii sau a unui dezastru natural.
Mesajul Comisarului European pentru situații de urgență, care circulă deja pe rețelele de socializare, anunță doar că trebuie să avem o atitudine preventivă, nu una de panică: „NU trebuie să ne panicăm, trebuie să ne pregătim!”.
Conform recomandărilor, din casă nu ar trebui să vă lipsească un radio cu baterii pentru a fi la curent cu informațiile transmise de autorități, cel puţin o baterie externă și încărcător de telefon pentru maşină. Iar numerele de telefon ale persoanelor apropiate ar trebui notate din timp pe hârtie. La fel de important este să avem copii ale documentelor personale – certificat de naştere, buletin sau paşaport.
Într-o situație de urgență avem nevoie de cel puțin trei litri de apă pe zi, dar şi de recipiente de stocarea apei. Trebuie a ne facem provizii de conserve, nuci şi seminţe, batoane proteice, dar şi de alimente pentru copii şi animalele de companie.
Pentru iarnă, nu ar trebui să lipsească din casă îmbrăcămintea groasă, şi sursele alternative de căldura sau lumina: combustibil, chibrituri şi lumânări.
Indiferent de anotimp, asiguraţi-vă că aveţi pături, saltele și saci de dormit. Dar şi bani cash pentru cel o putină o săptămână, ideal în mai multe monede.