Potrivit ONU 1,1 miliarde de tineri din toată lumea riscă să își piardă auzul din cauza faptului că ascultă muzică prea tare în căști.
Specialiștii medicover.ro ne explică când ascultatul muzicii la căști devine un pericol pentru auzul nostru:
- Expunerea prelungită, repetată, la peste 80dB reprezintă un factor de risc. Între 30 – 50% dintre celulele receptoare suferă deteriorări sau pot fi complet distruse înainte ca persoana să sesiseze o scădere a auzului și să poată efectua un screening auditiv pentru a confirma hipoacuzia.
- O persoană care ascultă 15 minute muzică la un volum de 100dB echivalează cu expunerea unui muncitor dintr-o fabrică care lucrează 8 ore pe zi, într-un zgomot ambiental de 85dB.
- Conform raportului privind auzul al OMS, oamenii obișnuiesc să asculte muzică la un nivel cuprins între 75 – 105 dB. Potrivit estimărilor, peste 50% dintre persoanele cu vârsta între 12 și 35 de ani sunt expuse riscului de a experimenta pierderi de auz.
Standardul global OMS-ITU pentru telecomunicații mobile internaționale își propune să reglementeze expunerea la sunete puternice prin intermediul dispozitivelor audio personale.
Conform acestui standard, fiecare dispozitiv (smartphone, MP3 player și altele) ar trebui să măsoare modul în care aparatul este utilizat pentru redarea audio și recomandă un maxim de:
- 80dB, 40 de ore pe săptămâna în cazul adulților.
- 75dB, 40 de ore pe săptămâna – copii și persoane cu anumite sensibilități.